Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


El Camino 9. nap. : Nájera - Sto. Domingo de la Calzada, 21 km

Június 8. szerda: Végtelennek tűnő km-ek, döglesztő út. Régi és új csodás barátok. Remek este, és a hülye agy, ami hol swich on, hol swich off.

 

Még az este észrevettem, hogy az ágyamhoz közvetlenül nem tartozik konnektor. Tényleg csak ez az egy kifogásom lehetett a szállással szemben, mert egyébként remek volt. Többen is így jártunk. Nem tudtam mit tenni, reggel szöszmötöltem, lassan kávéztam, hogy töltsön egy kicsit a konyhában. majd szinte utolsóként elindultam egy minimálra tankolt telóval. Így sajnos magáról az útról kép sem készült, csak a vége felé, de nem ért nagy veszteség. Azért a bejáratot lefotóztam:

20160608_074845.jpg

Átvágtam a városon, majd jött dimb-domb, kemény, fárasztó terep. A könyvben erről a szakaszról csak néhány sor volt, nem is foglalkoztam vele, követtem a jelzéseket. Olyan volt a nap, mintha sivatagban gyalogolnék, órákig sehol egy centi árnyék, csak végtelen kemény földút, kövek, por. Ilyenkor remél az ember egy pici bokrot legalább, de az sincs. Csak kanyargós le és fel, és menés, menés....a lábaim itt mondták azt, hogy ebből elég, előbb a bal, a sérült, majd a jobb bokám kezdett lüktetni, ropogni, az ilyen fájdalomra mondják, hogy a sírás kerülgeti az embert. 

Jött egy meredek rész, akik úton voltunk, fújtattunk ezerrel, volt, hogy pár lépésenként meg kellett állnom. Végül nehezen, de felvonszoltam magam, és láttam néhány fát is. Ültek alatta páran, és kiabáltak, hogy menjek oda, találtak egy kutat. Ez életmentő volt, lecuccoltam, vettem friss vizet, és leomlottam egy fa alá. Persze nem valami dús lombozat volt, de a tűző napnál sokkal jobb. 

Amikor összeszedtem magam, mentem tovább, felfelé. Elértem egy golfpályát, amit a könyv is említett, és vonszoltam magam tovább. Ekkor jöttem rá, hogy ha túlhajtom a lábam egyik nap, másnap szívok, mint a torkos borz. Ez volt a szívásos rész, és nagggyon nem volt kellemes.

Ez a szakasz csupa egyenházból állt, üres volt és rideg, mint egy elhagyott filmforgatás kertes-lakótelepi helyszíne. Árnyék sehol, talán csak egy padot láttam, de üljön a fene a tűző napra... elértem egy szállodaféleséget, és akkorát nyekkent a lábam, hogy azt hittem, itt a vége. Nem érdekelt semmi, ledobtam a zsákom a földre, és ráültem. Ez a pihi segített egy picit, de nem maradhattam itt, úgy döntöttem, nem érdekel semmiféle jelzés, nekem azonnal egy bár kell, kávé, és árnyék, aztán majd bekúszok este valami szállásra. Nem tudom, meddig gyalogoltam, de ha láttam valami vendéglátósnak tűnő táblát, arra vettem az irányt. Volt, hogy szó szerint levitt a térképről, de bár sehol, kezdtem zsigerből utálni a helyet. Ember sem volt sehol, pár zarándok kóválygott úgy, mint én. Figyeltük egymást, hátha találunk valamit, de semmi. Végül belebotlottam egy albergue feliratba, követtem, hátha legalább ott lesz egy nyomorult automata... két srác jött kifelé és rázták a fejüket. Nem tudom, zárva volt-e, vagy kávét nem kaptak, de nem mentem oda, eléggé lepukkantnak tűnt a ház. 

Sok idő elment ezzel, aztán egy újabb hosszú, nem is tudom, mi volt, külvárosi-falusi utca, út végén megláttam pár házat, és arra vettem az irányt. Tudtam, marhára nem erre van a cél, de muszáj volt árnyékot, vizet találnom, és levennem a bakancsot.

20160608_151727.jpg

Odavánszorogtam, és igen, ott egy csobogó kút, hatalmas itató résszel, jajj de jó! És igen, azaz nem, a tábla szerint ez NEM ivóvíz. Ilyen nincs... de legalább már akad árnyék, az is valami. Letéptem a bakit, és megnyomogattam a lábam. Ha azt írom, csillagokat láttam közben, az nem fedi a valóságot eléggé. 

20160608_151658.jpg

Páran pihengettünk így, egyszer csak megjelent Fede és a családja. Nagyon megörültünk egymásnak, ölelés után kézzel-lábbal megbeszéltük, mik történtek, hogy ramaty itt minden, és a víz nem iható. Azért Fede nem teketóriázott, ha inni nem, hát lábhűsölni jó ez - lendülettel belelógatta magát a kútba. Jöttek még páran, voltak ismerős arcok és több idegen. Ekkor láttam meg egy pasit közeledni, korombeli lehetett, és esküszöm, ha létezik ilyen, hát az aurája világított. Olyan pozitív volt, derűs és jókedvű, hogy azonnal barátok lettünk, amint összenéztünk. Mosolyogva jött, és miután mindenkinek köszönt, felkínáltam neki a padom felét. Amíg Fede úszkált, mi megismerkedtünk a sráccal. Chris volt a neve, Amerikából érkezett, fájt a térde, és a feleségét kereste. Annyira aranyos volt, ahogy beszélt, időnként azt mondta: But where is my wife?! és széttárta a karjait, mint egy elveszett gyerek. Elmakogtam neki, hogy nem tudok angolul, csak nagyon picit, de segítek, ráérek, és minden második mondatát félre is értettem, de azért átjött a lényeg. Lefotózott minket Fede-ékkel, akik lassan továbbálltak, miután ittak. Igen, ittak, mert arra jött egy helyi bácsi, aki lazán beleivott a csobogó vízbe. Fede anyukája beszélt vele, és annyi kiderült, hogy az egyik oldalból ihatunk nyugodtan. Hát, egy helyi embernek jobban tudok hinni, mint a régi táblának, gondoltam, és én is ittam.

20160608_141530.jpg

20160608_141644.jpg

Chris, amikor mindenki távozott, próbálta elmagyarázni, mi történt. Az agyam már meghülyült a vitaminhiánytól és kezdtem lemerülni, akár az elem, mintha lett volna bennem egy kapcsoló. Hirtelen: swich on: mindent értek, hurrá! Chris térde sérült, ő is caminozik,, de ma pihenősre vette a figurát. A felesége sportos, ő előreindult, elváltak azzal, hogy majd itt találkoznak, de nem találja sehol, és a telefonja ki van kapcsolva. Swich off: ez oké, de hogy mondjam el neki, hogy letértünk a főútról, ez egy kerülő, csak bárt és vizet kerestem? Jajjj. Aztán valahogy mégis sikerült egy swich on pillanatot megragadnom, és megértett. Hurrá!

Én vigyáztam a zsákokra, még ki is teregettem pár nedvesen maradt ruhám, Chris pedig nyakába vette a várost, de sajnos nem találta a nejét. Mutattam neki a könyvben, kb. hol vagyunk és kb . mekkorát kerültünk az útról, de logikus volt, hogy a felesége is keres vizet. Vagy nem, mert annyira jól bírja, hogy már rég ott van, elérte a helyet, ami a napi céljuk volt.

20160608_151704.jpg

Üldögéltem, hűsöltem, szívtam az elektromos cigim, amikor Chris bánatosan visszatért. Ahogy meglátta a kütyüm, kikerekedett a szeme. Eddig bárhol vettem elő, mindenki megbámult, megbámulta. Talán ketten mondták, hogy tudják, mi ez, de sokan csak lestek, mások meg kérdezgettek. Chris nevetni kezdett, és elővette a zsákjából a saját kütyüjét!!! Hát ilyen tényleg nincs. Finom tiramisu illatot eregetett, én mentolost, remekül elvoltunk.

A pihenés után Chris végül kinyomozta, hogy a neje beért Domingoba, ő nem került, simán ment az úton és lenyomta a távot, amíg mi tikkadt szöcskeként ájuldoztunk. Így, látatlanban azonnal megszerettem Lorit, a feleséget is, csak egy igazi, belevaló csaj lehet ilyen kemény!  

Végül kalandos úton mi is beértünk Domingoba. És megláttam Zé-t! Egy nagyon helyes spanyol lánnyal üldögélt egy padon, őt már láttam korábban, de nem beszéltünk, csak köszöntünk eddig egymásnak. Chris is elkiáltotta magát, hogy végre, megvan a felesége! Lorit, ha nem mutatják is be, azonnal tudtam volna, hogy Chris párja Csinos sportos, karcsú, olyan széles mosollyal és szintén világító aurával, hogy kezdtem elhinni, tényleg van ebben az aura-dologban valami. 

Jókat röhögtünk, mindenki bemutatott mindenkit, aztán Zével egyeztettem, majd mentünk ágyat foglalni. Hatalmas volt az albergue, több emeletes.

kert.jpg

20160608_190131.jpg

Chris és Lori, plusz én egy szobába kerültünk, később jöttek hozzánk fiatal srácok, de még így is maradt szabad ágy. Fürdés után Loriék elmentek, én Zével elvágtattam boltba. Sántikáltam, na... És ekkor belefutottam Marekba. Hihetetlen volt ez a nap! Nagyon megörülünk egymásnak, megbeszéltünk egy közös kajálást. Zével a boltban vettünk pár sört, kaját, és elmeséltük a kalandjainkat. Hülyére röhögtük magunkat, frenetikus lett a nap. Az albergueben megvacsiztam Marekkal, közben hűlt a sör, beszélgettünk, utána lehívtam a kertbe. Zé hozta a spanyol lányt, Edu-t, én megnéztem, hátha lenne kedvük, de Lori és Chris még nem értek vissza, így kialakult a négyesünk, a Big Team.

20160608_202515.jpg

Zseniális volt mindenki, szuper volt a hangulat. Kitárgyaltuk a sebeinket, ki hogy bírja a túrát, és hogy a camino maga remek, de az utak... kifejtettem, hogy a camino szerintem csak egy út, az emberek számítanak és a lényeg a kihívás, hogy megyünk, csak megyünk előre, de a terep csalódás. Ennyi beton, kényelmes erdei út sehol, holott naivul arra számítottam inkább... erre valaki beköpte, hogy "we love camino, but fucking camino", és ezen annyira nevettünk, hogy csorogtak a könnyeink. Ez lett a közös jelszavunk is. Később csatlakozott egy spanyol srác, José, akit Zé és Edu ismert, majd egy sör elfogyasztása után távozott, de vele is többször találkoztunk még. 

20160608_190123.jpg

A kertben kiteregettem, közben megcsodáltam és köszöntem a ketrecben a kakasoknak, és készült pár fotó. majd a buli végén mindenki elvonult aludni, nagyon fáradtak voltunk. Az ebédlőben jegyzeteltem pár sort, és én is lefeküdtem. Közben váltottam néhány szót Lorival, és kiderült, ő ma 40 km-t gyalogolt. Elneveztem Iron Ladynek, és őszinte csodálója lettem. 40 km nekem elképzelhetetlen. Mekkora teljesítmény, tűző napon, ilyen úton! Elképesztő ez a csajszi.

Kicsit még forgolódtam, nem aludtam el azonnal. Nagyon világosak az éjszakák, meg is örökítettem. A kép este 10-kor készült, ezt láttam az ágyamból:

20160608_220032.jpg

Szuper kalandos nap volt ez, és kár lett volna bármit kihagyni, még a fájdalom sem számított már. Ilyen lábbal, a nap első fele után nem is hittem volna, hogy ez lesz belőle. Csodás embereket ismerhettem meg, találkoztam régi ismerősökkel, minden remekül alakult. 

Köcce, camino!

 

 

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

A personal, option misinterpretation; courtesy, stops, specialities.

(lecokuriuq, 2019.03.13 03:22)

http://theprettyguineapig.com/prednisone-20-mg/ - Prednisone Online <a href="http://theprettyguineapig.com/prednisone-20-mg/">Buy Prednisone Online</a> http://theprettyguineapig.com/prednisone-20-mg/

Typically meditation, unprotected oocytes bend.

(eyupigo, 2019.03.13 01:26)

http://theprettyguineapig.com/prednisone-20-mg/ - Prednisone No Prescription <a href="http://theprettyguineapig.com/prednisone-20-mg/">Prednisone 20 Mg</a> http://theprettyguineapig.com/prednisone-20-mg/