Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Overpacking - minimal pack

Overpacking, azaz mennyi a túl sok, és minimal pack, azaz mennyi a minimum holmi, amivel érdemes elindulni?

 

Nem szeretném osztani az észt egy hosszú túra megtétele után, vannak nálam lényegesen tapasztaltabbak is, akik erre alkalmasabbak, de kaptam egy ilyen kérdést, így leírom a véleményem. 

Először is, ha a francia camino az alap, akkor sem mindegy az évszak. Télen nyilván egészen más felszerelés kell , mint nyáron. 

Én ésszerűen felmértem, mi az elengedhetetlen számomra, ismerem magam, plusz figyelembe vettem, amiket mások tapasztalatai alapján olvastam. Nem vittem semmit, ami felesleges lett volna, de felkészültem mindenféle időjárásra.

Rengeteg túlpakolt hátizsákot láttam, hihetetlen, mennyi szirszart hurcibálnak az emberek. Ez odáig nem gond, amíg kényelmesen elbírják, de amikor hegynek felfelé kell mászni, átértékelődnek a dolgok. Sokan megoldják úgy, hogy vitetik a csomagjukat. Ki vagyok én, hogy ezt megszóljam? Viszont ez nem túl gazdaságos, napi átlag 4 euró egy pack előre küldése, és így azért nem teljes a zarándok - túra élmény sem.

Nyilván akkor sok egy zsák, ha túl nehéz, és olyan dolgokkal van tele, amik teljesen feleslegesek a túra mindennapjai alatt. Luxuscikkek és kényelem, ezek nem egészen caminora valók.

Valaki elkezdte hangoztatni, és azóta minden könyv és blog azt szajkózza, hogy a testtömeg 10% - ánál ne legyen több a csomag. Nyilván ez csak viszonyszám, nem kell vérkomolyan venni, de nagyjából helytálló. 

Csomagolásnál alapok: a ruházat, a tisztasági, az eü felszerelés, a papírok (jegyek, pénz, személyi, stb.). 

Gyorsan felejtősek az olyan dolgok, mint a hajszárító, hajsütővas, nehéz könyvek, ezerféle illatszer. Vannak opcionális kiegészítők, például a fürdőruha, az esőnadrág, én semmi pénzért nem hagytam volna ki őket, mivel amúgy is praktikus darabok, de nem létszükséglet végül is, ez egyéni preferencia kérdése.

Személy szerint ki nem állhatom a tudálékos embereket, akik beleszólnak más dolgába, a "majd én megmondom, mi kell neked" magatartást. Könnyű túlpakolni, de szerintem egy értelmes felnőtt ember képes belátni, mire van szüksége. Van, aki hanyagul összedobál mindenfélét, aztán csodálkozik, ha megszakad, az az ő tapasztalata, és meg is fogja bánni nyilván. 

A másik véglet, bár ezt inkább csak olvastam, hogy annyira nehéz volt cipekedni, hogy valaki mindenét kiszórta, végül nem maradt semmije. Ez oltári bugyutaság, nyilvánvalóan. Nem lehet hetekig egy szál ruhában ellenni, és mit vesz fel, ha kimosná? Miben alszik, mibe törölközik? Nem vált fehérneműt? 

Hallottam egy nőről, aki állítólag - nem vicc! - hat pár cipőt cipelt magával, valaki belebeszélte, hogy ennyi kell. Erre inkább már nem is mondok semmit...

Szóval mennyi az annyi? Kinek mennyi kell, felesleges kacatok nélkül. Nekem két teljes normál váltás ruhám volt, plusz egy meleg réteg, plusz esővédő, plusz a tisztasági és az eü pakk. Fehérneműk és egy szebb női felső. És ennyi kellett is.

Be lehet lőni a 10% - ot, én csak annyit mondok, szerintem az teljesen jó, ha a maximum 10 kg - ot célozzuk meg. A cipelt víz súlya sem elfelejtendő!

Mennyi lehet az a minimál pack, amivel végigvihető az út?

A végleteket elhagyva, és csakis a saját szemszögemből úgy vélem, legrosszabb esetben egy hosszú, lecipzározható nadrág, egy rövid gatya, egy cicanaci elég lehet. (A fiúkon is láttam cicanaci-szerűt, ez gondolom férfi kivitelben futónadrág lehetett. Nem ciki, legtöbben úgy hordták, hogy rávettek egy laza szabású sortot.) Mellé 2 póló, egy hosszú polárfelső, egy melegebb eső vagy túrakabát, egy baseballsapka. Eü felszerelés akár el is hagyható, mindent lehet venni út közben, amire épp szükség van. Tisztaságinak elég egy általános tusfürdő, fogkefe - fogkrém, fésű és körömcsipesz, naptej. Ha világítani kell, jó a mobil is, kell a töltője is persze. Egy nagyobb méretű uszodai törcsi és utcára is viselhető papucs vagy vízálló szandi plusz a túracipő elég. Zokni két pár, alsónemű 2 váltás. 

Szerintem ez az alap, ennél minimálisabbra felesleges venni a figurát. Ha végig ennyiből öltözködünk, a cipelt súly egészen könnyű lesz, így elég egy 30 literes hátizsák. Ebben nincs hálózsák, de az szinte elengedhetetlen szerintem, azon tuti nem érdemes súlyt spórolni. Napi mosás így kötelező, és gyakorlatilag abban a pólóban alszik a delikvens, amiben másnap gyalogol. Bevallom, ez számomra már bizarr, kissé igénytelen lenne, de ha valami miatt így alakulna, végül is, elégséges lehet.

A legfontosabb, hogy a túrázó érezze jól magát. Ha valaki szeret több pólót váltogatni, de kijön egy nadrággal és egy sorttal, az is jó, miért ne lenne az, nincs általános aranyigazság. 

Ha csak egyetlen tanácsot adhatnék pakoláskor, az az lenne, hogy tényleg gondoljuk át,  mi a számunkra elegendő, de minimális és kényelmes pakk, és ez alapján állítsuk össze a csomagunkat.

A legeslegfontosabb viszont: 

MINDEN DEKA SZÁMÍT! 

 

 

 

 

 

 

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.