Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Úticsomag - részletesen 1.

 

Hátizsák:

Ahogy korábban írtam, először egy 50 literes zsákot vettem, később anyagi megfontolásból inkább beruháztam egy 40 literesre. Nem a legszebb darab, de elég volt, becsülettel ki is szolgált. Mégis a magam igényeihez mérten kicsinek találtam, pont belefértem, amit nem szeretek. Mondok egy példát: ha boltban nagyobb mennyiségű élelmiszert vásároltam, és chipset is, teljesen ki kellett bővítenem a zsákot a pántokkal, és éppen belefért minden. Ez nyilván azt jelenti, hogy elég volt a mérete, de a chips törékeny, és egy nagyobb, bontatlan zacskó esetén marhára nem mindegy, mennyire volt szegény összenyoszorgatva.

Nyáron vékonyabb ruhákkal nem lett volna gond, viszont elnézve az időjárási előrejelzéseket, mindenre fel kellett készülni. Nem vittem sok ruhát, de több alkalommal így is fáztam, aztán meg szakadt rólam a víz, olyan meleg lett... mondjon bárki bármit, mindenki azt vigye, ami neki kényelmes. Elég a negyven literes, de az ötvenes az igazi annak, akinek nem telik az ultrakönnyű ruhákra, és nemigen eszik menüket, hanem elsősorban boltból él és cipeli a kaját.

Első vételem, a lilám, 50 literes:

Képtalálat a következőre: „FORCLAZ TÚRAHÁTIZSÁK, 50 L, LILA QUECHUA”

és hű túratársam, a kissé bizarr zöld pántokkal:

Képtalálat a következőre: „FORCLAZ 40 GYEREK HÁTIZSÁK, RÓZSASZÍN QUECHUA”

A "gyerek" elnevezés a címkéjén senkit ne riasszon meg, ez egy teljes értékű, normál hátizsák, amit ingyen felvihetem a repülőre kézipoggyászként. Ez, vagy egy szürke lett volna az ingyenes méreten belül, amikor vásároltam; az a szürke, amit kb. minden 5. camino-s visz. Ha már negyven literes, eredetileg egy meseszép sötét szilvaszínűt néztem ki, de épp nem volt kapható :( Naná, hogy az egyik útitársamnak, Erikának épp ilyenje volt, irigyen és csorgó nyállal nézegettem :)

/Nőből vagyok, és szeretem, ha olyan dolgaim vannak, amiknek a kinézete is nagyon tetszik, de természetesen ennek semmi jelentősége./ Mindkét zsák bevált, abszolút tartósak és strapabíróak. 

Jó vétel, ajánlatos.

 

Hálózsák:

Egyértelműen egy L-es, meleg, és minél könnyebb darab kellett. Mivel a lila hátizsákkal együtt vásároltam meg, így nyilván lilát vettem :) kissé vacilláltam, hogy ez a modern szabás elég kényelmes lesz-e, de a súly számított leginkább, így maradt ő. Nagyon jó, vékony, mégis melegen tart, viszont nekem sajnos akadtak vele gondjaim... amikor heves lábfájásra ébredtem, és ez gyakorlatilag minden éjjel megtörtént, nem értem el a lábam, hogy kissé megnyomkodjam, ellazítsam, annyira szűk volt - így mindig ki kellett magam cipzározni. Ez persze nem a hálózsák hibája, de nekem jobb lett volna, ha a hagyományos, téglalap alakú lett volna. Ettől eltekintve legközelebb sem vinnék mást, remek kis darab.

Jó vétel, ajánlatos.

Képtalálat a következőre: „decathlon lila hálózsák”

 

Túrabot:

fogalmam sem volt, beválna-e, és ha az úton vennék, akkor mibe fájna, így még indulás előtt vásároltam. A legolcsóbb darabok voltak, mégis, azt kell mondanom, számomra életmentőnek bizonyultak. Az indulás előtt gyakorolva ügyetlenkedtem vele, de kint ráéreztem pillanatok alatt, ezért azt tanácsolom, nem kell rajta agyalni, csak használni, a kezünk-agyunk automatikusan rááll majd, és a mozdulatok bármilyen terepen gyorsan rögzülnek. Volt, aki állította, hogy zavarta a bot - elhiszem, természetesen, de nekem a nyomi lábam borzasztóan hálás volt érte. Néhány helyen nem tudtam volna leereszkedni a hegyekből, ha nem lett volna velem, ez biztos. Sík terep, város, beton, lejtő, vagy emelkedő - szuper volt mindig. Annyira hozzám nőtt, hogy hazatérve napokig borzasztóan hiányzott a kezeimből, bármerre mentem.

Ő az:

Képtalálat a következőre: „decathlon túrabot”

Nem kötelező, de ha úgy érezzük, kellhet, érdemes beszerezni. Másik opció, ha még bizonytalankodunk, hogy először egy szimpla alkalmas méretű botot, vagy husángot használunk. Ha bevált , és igényünk támad túrabotra, út közben is lehet vásárolni, főleg nagyobb városokban. Kb. 10€ az olcsóbbak darabja, de kaphatóak a sportboltokban komolyabbak is, sőt, fafaragású camino-dizájnosok is akadnak jó pénzért :)).

Fontos: nézzük meg, jár-e hozzá botvégvédő gumi! Enélkül hamar tönkremehet, ráadásul iszonyú hangosan kopog. Én eleinte rendes kislány voltam, levettem-feltettem a gumit a különböző talajokon, de eluntam ezt hamar, plusz a zsebem is koszos lett, ezért úgy döntöttem, inkább végig rajtahagyom. Pót gumit is vettem, de olyan jól eltettem, hogy azóta sem találom. Így egy párral mentem végig, az egyik már csúnyán kopogott az út végére, annyira elkopott szegény, de le a kalappal, végig bírta a 800 km-t.

Szuper vétel volt, nagyon megszerettem, ajánlom.

 

Esőkabát és nadrág:

Agyaltam rajta, de abból kiindulva, hogy nem is biztos, hogy kellhet, végül győzött a józan ész és a pénztárca, így ezekből is olcsó alapdarabokat választottam. Persze jobb lett volna hipi-szupi szellőzős csúcsmodell, de nekem azok drágák, és ki tudja a későbbiekben használnám-e még valaha? Azt is elég bosszantónak találom, hogy esőkabátból a végig cipzáros darabok akár a többszörösébe kerülnek egy sima bebújósnak. Poncsót semmiképp sem akartam, így ezek jöttem vele haza:

Képtalálat a következőre: „decathlon esőkabát”Képtalálat a következőre: „esőnadrág decathlon”

 

A kabát saját zsebébe hajtogatható. Sosem gondoltam volna, de nélkülözhetetlen darabommá vált, nem is emlékszem olyan napra, hogy ne viseltem volna. Hozzáteszem, vásárláskor nem is gondoltam, hogy sokat fogok fázni.. Kabátom nem volt, így a hidegben a póló + polárpulcsi + esőkabát kombót használtam, és megmentettek a fagyhaláltól.

A nadrág férfi modell, mindenképpen nagyobbat akartam vinni, hogy kényelmesen belebújhassak felöltözve is, a bakancs levétele nélkül. Ezt ragyogóan tudta is, pár másodperc alatt felkapható, és valóban remekül állja a vizet. Csalódás okozott viszont, hogy szellőzősnek hirdették, pedig nem az. Iszonyúan, és szinte 1-2 perc alatt bele lehet fülledni, még a fenekemen is folyt a víz, amikor felvettem. Összességében mégis nagyon jó kis darabok, a gatyát akár pótnadrágként is használhattam volna, végül emiatt is vettem meg. Nagy kár, hogy beizzad az ember benne...

Olcsó, használható darabok. de nem a legkényelmesebbek, mivel nem szellőznek. Árukban nagyon jók, ajánlom is őket, de akinek telik rá, inkább valami jobb, szellőzőst válasszon. 

 

Hátizsákvédő huzat: 

Hihetetlenül praktikus darab, alap, hogy vinni kell! Persze ha valaki mégsem visz, akkor sem történik semmi, maximum vizes lesz a cucca, viszont ha van... ódákat tudnék zengeni róla. Az élményeimnél majd kifejtem, miért is szerettem bele a védőhuzatba, de annyit mondhatok, az egyik legjobb vételem volt.

Ő lenne az én darabom, nem valami szép, de piszok jól bevált:

Képtalálat a következőre: „esővédő decathlon”

Nagy hátizsákra valót vettem, 2500 Ft-ba került, és minden fillért megért. Hamar rászoktam, hogy a tűző napon is használjam, így védtem a zsákot a kifakulástól, és a kosztól is. Meglepően tiszta maradt a zsák 5 hétnyi talpalás után is, és sosem lett vizes semmim. 

Számomra alapdarabbá vált, nagyon ajánlom, csak lenne belőle színválaszték, mert sajnos csak sárga volt kapható...

 

Kistáska, napszemüvegek:

Van egy vállon viselős sportos, kis fekete táskám, eredetileg azt akartam vinni. Évek óta használom, megbízható, szuper darab, de elbizonytalanodtam. Megnéztem, belefért volna a pénztárca, a túrakönyv, és Sanchez is (róla majd később), meg pár apróság, de nálunk a csarnoki olcsó táskaárusnál pont kétszer akkorát is találtam, alig több, mint kétezer forintért. Tudtam, a hátizsák mellett azt még pont felvihetném a gépre, és még egy fél literes víz is elfér benne a többi dolog mellett kényelmesen, így vásároltam egy ilyet:

20160528_055418--1296-x-972-.jpg

 

 

 

 

 

 

 

Jól látható a mérete a pénztárca és a cipőm mellett. Remekül bevált, a mérete tökéletes, a könyv, víz, Sanchez, zsebkendó mellett még egyéb dolgok is belefértek. Minden értékem ebben vittem, egészen jó vízlepergető is. Én mindig keresztben átvetve a vállamon hordom - hordtam, de amikor a túrán már iszonyúan fájt mindenem, akkor a hosszú, állítható pántot rövidebbre vettem, és övtáskaként hurcoltam. Nos, nem volt sem a legszebb, sem a legjobb, de nem tudtam még ennél jobbat és praktikusabbat találni. Könnyű darab, de azért a vízzel és a többi aprósággal pár nap alatt ez a plusz súly, ami húzta - nyomta az egyik vállam, erős fájdalmat okozott. Tényleg érdemes cserélgetni, hol viseljük. Nekem bevált, de nem létfontosságú, a túrázók sacc felénél láttam valami hasonlót vagy övtáskát, de sokaknál meg nem. Tehát, hogy viszünk-e, egyéni preferencia kérdése, szerintem érdemes, a gépen is jól jön, ott lehet kéznél, de nem lételem.

Ajánlom-e? Végül is, nem volt rossz, de hosszú távon egy méretes övtáska praktikusabb, az nem csúszkál le a derékon, ez sajnos igen. Ha lesz következő utam, megpróbálok olyan övtatyót venni, amibe belefér egy fél literes palack is.

 

Napszemüveg:

Elképzelni sem tudom, hogy ne legyen nálam. Télen-nyáron viselem, mert vakegér vagyok, és nagyon fényérzékeny a szemem, plusz ugye utálok hunyorogni és a szél ellen is jó. Egy sportosabb, de átlagos darabot használok évek óta , jó sötét tea színű az üvege, és szépen ráfekszik az arcomra - azt vittem magammal, plusz a Decathlonban pont volt akció, és vettem kemény egy ezresért egy pótdarabot. Végül nem kellett a második, azt elő sem vettem, de nagyon jó volt, hogy vittem, mert ha az enyémet elhagyom, a szemem kifolyt volna a napsütésben, mire szerzek egy másikat. A csini nőcis szemüm otthon pihent, ilyen utakra felesleges szerintem csiricsáré darabokat vinni, persze ha valaki azt szereti, hát vigye azt.

Lényegében ez is alapdarab, a hegyekben is véd, a napon is véd, hajráfnak is jó, persze aki nem szereti annak nem kötelező - semmi sem kötelező, de gondoljunk azokra a kis dög ráncocskákra is...

Ajánlom-e? Nekem az a furcsa, ha valakinél a napszemüveg nem alapdarab. :) Erősen ajánlom!

 

 

 

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.